MC turen till Norge

Vad…!?

Jo den 30 eller 1 juli drar jag i väg på en MC tur i Norge. Det blir bara jag och hojen. Det är en skön frihetskänsla att dra i väg själv på hojtur. Man behöver inte ta hänsyn till någon utan man kan vara helt sig själv närmast… Situationen skapar naturligt möjlighet för eftertanke, reflektion, allt blir så mycket tydligare… Räknar med att vara ute minst en vecka. För att slippa binda upp sig till bokade rum, boende så blir det tält som gäller. Om det blir för fuktigt så kanske man kan hitta något B&B …

Hojen

Jag gillar mina gamla hojar jag kör. Jag hade en liknande resa i Europa förra sommaren. Jag träffade då en trevlig Tysk. Han reste också med samma utgångspunkt och förutsättningar. Det han var upptagen var att komma nära känslan av att vara utlämnad, nära vädrets makter och vad naturen bjuder. Även människan, närhet, samhälle, lukter och möten var i fokus. Han hade tidigare kört hoj med kåpor, vilket min hoj Baram har. Nu hade han helt valt bort detta just för upplevelsen. Inför denna tur har jag också anammat denna filosofin i hojen Gang San. Hojen är en helt avskalad BMW R100RS -81. Den har fått ett bredare styre och solosadel. Har nu kört många mil med hojen och närheten till omgivningen är stark.
Baram är också en BMW R100RS -82 men är som sagt utrustad med kåpor som är standard för modellen.


Dagboken

Bilder under resan hamnar här först FOTON men då jag inte är uppkopplad hela tiden så blir det lit sporadiskt. När jag har möjlighet lägger jag dem sedan här i bloggen.

Dag 1. söndag 29/6

Kommer i väg vid tolv. Fint friskt väder med lite sol . Ingen trafik och jag kommer snart in i en bra rytm. Runt Karlstad är det en del regn men annars mest duggregn. James Blunt sista platta gör mig glad i mitt lilla kosmos. Allt rullar på med fina vägar. I Arvika är det dags för tankning. Korken till blyersättningen sitter fast… ni vet, barn säkert. Får låna en tång och problemet är löst. Tankar Shell Power vilket Gang San gillar. Tar en korv och kola. En snickers slinker ner i fickan. Vi rullar vidare mot Norge.

I Norge

Får följa skyltar då GPS har tomt på juice. Är framme i Lillehammer vid 20:00. Ett tält till med en ensam tjej. Många husbilar. Känns skönt med att vara klar med etapp ett. Efter gränsen blev rytmen kanon. Max hastighet så långt i Norge är 80 km timmen. Detta är vår favorit hastighet. Man rullar på i ett behagligt tempo, ser sig omkring… Bilister som vrålkör som i Sverige är det ont om, vilket naturligtvis är skönt. Ett lugn och trygghet infinner sig.

Dag 2

Har sovit riktigt gott men det har varit kallt. Långkalsonger gäller. Det regnar ordentligt men ska tydligen lätta framåt 12. De har Wifi på i tältet, bra camping. Planerar att dra redan nu mot Geiranger. Så får vi se hur vädret är. Det är sol i Kristiansund.
Det blev inget Dalsnibba. Vädret var för osäkert med låga moln, regn, sol. Det var även ganska kyligt.
Tog som tänkt väg 15. Även denna väg var fantastisk med bra vägbana lite trafik. Vid.flera tillfällen var det bara jag flera kilometer. Här var det torrt men kallt. När jag närmade mig
Trollstigen så hade det regnat men nu lyste solen . Det blev så fina mättade färger av fukten. Åter fick man känslan av ödslighet, är jag ensam här ute…

Vid kl 18 var jag framme vid campingen. En mycket trevlig camping med trevlig personal . Sitter här och ser på VM, Frankrike / Nigeria. Tillsammans med tre Fransmän, fattar inget av vad de säger. Naturligtvis har jag en flaska Rignes öl i min hand. Ett par på MC kommer in, dyngsura. Ägaren av campingen pratade tidigare om att han hade ett speciellt rum för våta… nu blev det aktuellt. Personerna hade bara vanliga Rukka ställ som jag av erfarenhet vet blir dyngsura utanpå. sen kan det ta dagar att torka. Själv är jag glad över min kombi med hederliga skalplagg i Goretex över skinnkläderna. det är bara att skaka av vattnet så sitter man där i sköna varma, torra skinnkläder. Klockan blir säkert 22 innan jag hamnar i tältet.

Dag 3

Vaknar upp efter åter en kall natt men nu var jag beredd. En extra tröja så var all mysigt och jag sov gott. Jag kör ju en helt “naken” hoj för att vara nära natur och upplevelser. Detta med närhet i tält tänkte jag inte på. Man är verkligen nära allt… något som bidrar… 07:00 Ligger och lyssnar efter att läst några sidor i min bok. Hör ett dånande vatten fall, lamm som bräker, människor i rörelse… man är nära.

Kryper ut ur tältet för att plocka fram lite frukost. Sätter mig vid ett bord och värmer lite kaffe och brer några mackor. Det är stilla. Några andra tältande grabbar håller på att förbereda sig på dagens aktivitet. Vi snackar lite och de ska bestiga en topp med utgångspunkt här i Trolldalen. De har en massa rep och hjälmar…

Jag packar och kommer mig vidare. Som vanligt är det väldigt lite trafik. Kommer in i en behaglig rytm. Hela vägsträckningen runt Isfjorden, väg 64 har jag för mig själv. På västra sidan är det medvind så det är verkligen lugnt och skönt. Sedan blir det färja Åfarnes-Sølsnes. Rullar vidare i en lagom fin takt. Spännande med alla olika vyer man passerar. Kommer så fram till Atlanterhavsveien.

Lite parkerade husbilar ingen trafik. Inget spektakulärt faktiskt utan åter fina vyer som man redan är bortskämd med. Det är lite blåsigt och svalt så jag blir sugen på kaffe. klockan är 12:00 i Kristiansund och jag sitter på ett litet kafé i hamnen . De bränner sitt kaffe själva i en enorm rost, jätte gott. Sitter och värmer mig och har det mysigt.

Några Amerikaner har hitta en gammal jukebox som de matar med mynt.
Drar snart vidare med snabbt stopp i butik för bröd o ost… Vädret ser bättre ut nu med lite sol. Får följa E39 en bit men det gör inte så mycket då trafiken är gles. Efter en stund viker jag av på väg 65 som planerat. Nu blir det verkligen lugnt… Var är alla. Kommer in i en fin lunk. Ingen stress och huvudet rensas snabbt av en klar lagom varm luft. Det blir en blandad körning med vägen ringlande i dalar och uppför stigningar. En mycket härlig tur.
Kommer åter till E39 söder Trondheim och jag känner direkt av ett helt annat tempo och antal bilar, verksamhet. Följer så väg 710 söder om Trondheims fjorden mot Breivika. Det blåser friskt från havet så det blir ingen skön mjuk körning på den bitvis kurviga vägen. Det luktar gott av tång. Ett stort rött fartyg strävar mot hamn.

Missar färjan… vem bryr sig.

Det visar sig att Breivika camping inte var någon höjdare och bestod av husbilar enbart. Hittar en annan som har fint läge men verkar öde. Pratar med en trevlig pensionär som informerar… Väljer så att fortsätta över till Brekstad med färjan. Där finns en bra camping enligt pensionären. Ser färjan från campingen men det är en bit dit. Får vänta två timmar på färjan. Vad gör det! Här har vi inte bråttom eller stress. Hittar lä och äter en smörgås, läser lite bok.

Bensinstation stängd

Planen var att jag skulle tanka i Brekstad, Statoil. Tyvärr visar det sig att macken är stängd för ombyggnad. Har väl bensin för 6 mil men navigatorn kan inte hitta någon mack inom den radien!! När jag står där och dividerar passerar en chopper högljutt. Han försvinner neråt vägen. Jag vänder tillbaka mot Statoil, någon måste väl veta något. Nää… Choppern dyker upp igen och svänger in mot mig. “Har du problem”? frågar killen mig. Jag förklarar och snart är jag i kölvattnet på väg till en mobil mack. Allt löser sig och tack för hjälpen.
Fortsätter till campingen. Nu är det helt vindstilla och min planerade mysiga middag i det gröna avbryts av anfallande knott. Skyndar mig snabbt in i tältet. Somnar snart nöjd efter ytterligare en trevlig dag.
Karta över dagen.

Dag 4

Startar tidigt ca. 06:30. Första stopp Namsos via väg 715. Dimman ligger tjock med ett vitt klot som försöker att jaga bort den. Rullar åter på och passerar ett par Shell stationer. Bränsle bristen skulle alltså löst sig om jag fortsatt… Är åter ensam på vägen. Blir inlindad i ett vitt blött moln. Det är verkligen fuktigt… En fin väg. Kommer ner i en dal och blir översvämmad av solljus och dimman är snabbt borta.
Senare väljer jag väg 769. Som ni märker så håller jag mig inte enbart till väg 17 utan försöker att hålla mig ännu mera kustnära eller på vägar som ser intressanta ut. Tar en längre färja mellan Lund – Hofles. Här träffar jag två trevliga tyskar, den ena bor i Kairo. De är ute på en treveckors tur och vänder i Nordkapp. De ser verkligen tuffa ut och har gäng västar med dödskallar och riktigt häftiga hojar. Som sagt skenet bedrar och vi har det trevligt över. Åter så blåser det och småregnar. Vi sitter ute och bryr oss inte, vi är ju klädda i förhållande till andra resande.
Som vanligt så stoppar jag och inväntar att alla har kört av färjan innan jag fortsätter. Blir väg 770 till 771 mot ön Sandnesssjöen. Har tidigare upplevt att det är en väldig stress hos de som kör mellan färjorna. Tätt med bilar, höga hastigheter. Jag tar det lugnt och glider långsamt fram i landskapet. Missar jag färjan, vad gör det. Det som är kul är att när jag så till slut är framme vid färjan så står redan alla bilar, samma bilar vackert i kö. Personerna går runt och är rastlösa. Mina hojvänner är också där och vinkar glatt. Jag rullar fram längst fram i kön som vi motorcyklister ska göra. Färjan lägger till och vi rullar ombord. Detta är dagens sista färja.
Jag tankar i Sandnesssjöen och letar upp min camping. Det blir en skön dusch och så natti natti.

Dag 5

Blir en kort etapp i dag. Ska upp till Furøy Camping. Planen är två övernattningar med en glaciärvandring.
Vi passerar polcirkeln i höjd med Melfjorden och man ser markeringen i form av en jordglob i land. Nu börjar jag komma norr ut i Norge.

Dag ?

Ja det är hemma nu måndag eftermiddag. Det var lite si och så med Wifi så jag har inte kunnat uppdatera som önskat. Lite suurt att Telenor som finns i flera länder är så giriga att de inte kan erbjuda rimliga taxor över gränserna… hallå!

De närmaste dagarna kommer jag att uppdatera sidan.

Resumé

Resan har varit underbar med flera trevliga möten med människor. Skepparen som öppnade bommen till färjan i snålblåsten med regn – vill du ha kaffe? Skönt att hålla om en porslin kopp med varm god dryck.
Surfaren som värmde sig en stund i skenet av midnattssolen, klockan 23 innan han åter dyker in i vågors energi. Studerar i Tjeckoslovakien och är hemma över sommaren. Vattnet är kanske 10 grader och våtdräkt med huva gäller. (Badade faktiskt i Å 1987, juli med en längre simtur).
Mycket har ändrats sedan 87 och det är naturligt. Lofotskulturen har blandats upp och krav och insikt har bidragit till en avfärgning där Europa standarder önskas. Kulturen här var mer lokal och spännande förr…
Sitter på hojen och beskådar stranden. 87, i slutet på juli skulpterade jag i lugn och ro i sanden den havande kvinnan. Sakta förtärde flod henne medan jag tog mina bilder. Idag är stranden full av människor… Lugnet fanns… Det är så omtumlande när man har upplevt samma plats under längre tid tidigare.

Detta är en av mina mer betydelsefulla resor ur ett fördjupande meditativt perspektiv. Allt det materiella har bara fungerat utan reflektion. Gang San har ställt upp till hundra procent med trygghet. Det är spännande att se hur hon influerar till reflektion och beundran hos andra med fina moderna motorcyklar med sin ålder och enkelhet, skönhet.

Tystnaden och lugnet där jag har vistats har varit fantastisk. Allt började redan på väg 15. Jag gled fram genom en fantastisk sommarprakt upp över trädgränsen för att möta snöfyllda sänkor. Jag kunde köra 20 min utan att möta en bil… Vägarna var av högsta standard så dessa var inget man bekymrade sig över. Allt bara flöt över till betraktelse, tankar…

Resmål
Själva resan startar i korsningen E6 – väg 15, Otta. Det blir ju även mysig körning från Karlstad till Lillehammer. Höjden Dalsnibba verkar vara värt ett besök. Utgångspunkt Djupvasshytta vid väg 63.
Kommer att fortsätta väg 15 södra sidan Geirangerfjorden. Anledning är att färjan inte går så sent på kvällen, sista avgång är 18:30. Sparar faktiskt pengar på att köra runt.

Parkera sedan hojen nord väst Patchellhytta vid Liasætra. Det är tips från familjen Rygh om en fin vandrings tur till den – höga toppen Slogen med utgångspunkt i Patchellhytta som lockar, Här finns infoLiasætra till Patchellhytta.

Tar så färjan vid Sandnes med sikte på trollstigen och så

Atlanterhavsveien.

Fortsätter så efter Kristiansund på väg 65 mot Breivika camping. Här finns en karta över sträckningen.

Väg 17 Kystriksveien:
https://www.kystriksveien.no/?page=kartsok&visning=alle

Från Namsos kör ja ut väg 769 till Salsnes. Här blir det lite lunch antagligen. Fortsätter så vidare till Sandnessjøen camping.

Nästa stopp blir hos Furöy Camping med glaciär vandring, Svartisen. Det blir till att slappa lite fixa lite vykort och annat. Två övernattningar.

Ja jag tar med vandringskängorna.

Vägsträckningar

Sedan bär det av söder ut mot Linköping…

Lofoten

Stränder har alltid fascinerat mig och jag är ju inte ensam om detta. Här är en länk som absolut leder till utforskning:
http://www.68north.com/outdoors/travel-top-5-beaches/

Bensin

Hojen går ca 30 mil på en tank. Efter detta har jag en reserv på ca 6 mil. Jag måste därför vara lite alert på bensinstationerna.
Arvika – Lillehammer – Bismo – Stranda – Kristiansund – Brekstad – Namsos – Sandnessjöen – Örnes – BODØ, (Olav V gate 102) –  Leknes – Svolvär – Torneträsk – Kirruna – Gällivare – Arvidsjaur – Vilhelmina – Östersund – Mora (Helst innan) Malung – Örebro.

Camping

http://www.kystferie.no/?side=155

Breivika Camping

Sandnessjøen camping

Furöy Camping

Brustranda Sjøcamping

Kolgårdens camping

Kaféer

Lillehammer Kafe StiftKirkegata 41

Kristiansund Kaffebränneriet.

Info.

Utrustning

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.