Öst 05-2016

Gå till Inledning

Min östresa sträcker sig över Polen, Tjeckien och så östra delarna av Tyskland…


Resan

Dag 1.

Tisdag 24/5. Jag kommer att dra i väg med Baram mot Karlskrona. Här blir det Marin museet och lite annat mys. Kl. 21:00 går färjan över till Gdynia i Polen.

Dagbok dag 1.

24/5. Fixar lite hemma och hittar semesterns ro. Klockan är 09:30 och det är jäkligt varmt ute. Lastar hojen i rosa shorts. Hoppar i det nya skinnstället, svetten rinner. Jag tar på mig min fleeze halsduk, det blir så tyst då. Startar upp och Baram gillar läget. Tankar. Tar det lugnt och njuter. Rullar på över Sturefors och Brokind. Det är underbart. I Wimmerby blir det omdirigering. Får köra över Lönneberga. SeC360 2016-05-24-13-59-25-171r inte alls ut som i filmen 🙂 Det tar en stund. Åter på spåret. Svänger innan Växjö. Tråkig väg med långa raka partier. Ingen trafik och temperaturen är ok när jag kör. Framme.
Ubåten är stor ocC360 2016-05-24-14-11-37-230 Orgh svart. Häftigt. 18:00 efter mys med mobben fortsätter jag nu mot färgan. Efter en stunds väntan är det dags att köra ombord. Hittar min tvåmans hytt. Tror jag betalade för en 4 mans… OK gratis wifi på färjan. Tittar på morgondagens körning och myser med en öl. Det är lugnt på havet, det är tomt på människor ombord. Det är ytterligare två hojar ombord. En Svensk och Norrman, killar som kör tillsammans. Deras plan, Venedig och mys.

Dagbok dag 2.

Klockan är 6:00. Väckningen kör Im sailing, högt, länge. Ordnar mig och kollar nyheterna på TV4 Markaryd nämns men jag hör bara Roddan, det var där jag fick köra över Lönneberga. Har sovit gott. Solen skiner och folk knallar i shorts. Fint väder alltså. Sitter och väntar på att lägga till med utsikt över lite Polskt land. Kör i land. Polisen vikar in för en alkokoll, bra. Kör bort mig med en gång. Hamnar på stora motorvägen. Bestämmer mig för MC Donalds för frukost och finna ut var jag är. God frukost faktiskt. Har hittat fram hur jag ska komma åter till min utstakade rutt. Det är en del pendlartrafik och det blir köer. Solen värmer och det blir varmt. Efter långt köande så är jag utanför staden Gdansk och ger mig ut på landsbyggden. Vägarna är av varierad kvalitet men helt OK. Den lilla trafik som är är hetsig. Många långtradare och man undrar vad de gör på dessa tresiffriga vägar.
Får tjuvstopp vid ett vägarbete. Det bara klickar i startmotorn. Stön. Får hjälp att springa i gång den av en hygglig Polack. Hmm. Stannar för tankning och lite lunch. Har ett OK nedförslut. Får springa i gång den. Bestämmer mig för att njuta ändå. Kommer in i en fin rytm och vägarna är fina, kuperade skönt slingriga. Det har regnat tidigare men jag klarar mig fint från blötan. När jag närmar mig Krakow börjar det skymma. Det är en del köer och trafiken går långsamt. Baram går jätte bra. Sitter och funderar i kön över om jag får motorstopp. Det går fint. Nu är det mörkt och jag rullar in på hotellets parkering.
Turówka Hotel & Spa i Wieliczka.
Möter en trevlig portier. Rummet är fantastiskt. Stort, luftigt och väldigt fräscht. Det är stilla. Jag går ner till restaurangen och får en god middag. Ölen sitter bra och jag är glad över dagen.Tar en skön dusch och somnar.

Dagbok dag 3.

Auschwitz
Uppe när frukosten öppnar, 7:00. Vilken kanonfrukost. Det är bara jag som finns i lokalen. Det strömmar en behaglig musik ur högtalarna.
Pratar med portiern som tipsar om hur jag tar mig Auschwitz. Hojen har ju sitt problem.
Jag väljer tåg.Det är bara 5 min att gå ner till närmaste lokaltåg. Lyckas att köpa mig en biljett från stationens automat, kreditkort. DSCN3385Ett supermodernt tåg rullar in. Jag fortsätter till stationen Kraków Bieżanów där jag måste köpa en ny biljett till reguljärt tåg. Står på perrong tre. Så uppfattar jag att något är ändrat, hur jag lyckades med det vet jag inte… Människorna klättrar igenom en stängd grind, jag hänger med. Längre bort ser jag tåget till Oświęcim som är slutstation nära Auschwitz.
Det är jag och ett par människor till i kupén. DSCN3412Sedan börjar tåget röra sig. Inte direkt hög modern komfort. Känner att detta är ett bra sätt att närma sig Auschwitz. Jag blundar och tänker mig bort…
Efter två timmar med gnisslande, skakande är jag så framme. Kliver av och finner en stationsbyggnad som är övergiven och stängd.DSCN3416
Vandrar fram genom gatorna och hittar så Auschwitz. Mycket folk. Jag har förköpt min första entré biljett. Är sent ute men det är OK. Tanken är att jag själv ska vandra runt några timmar för att sedan kl 13:00 vara med en guidad tur.


Inledning

Min östresa sträcker sig över Polen, Tjeckien och så östra delarna av Tyskland. Hemåt blir det de östra delarna av Danmark tills jag når Malmö. Jag har två röda trådar med min resa. Den viktiga är att besöka Auschwitz och i Berlin, Holocaus memorial och Judiska museet. Innan resan har jag sett filmen Shoan och naturligtvis flera andra drama.
Den andra röda tråden är att uppleva och lära känna kulturen som motorcyklist i dessa regionercolombia-kaffe. Nu vid första besöket så är det viktigt att bara vara där och njuta. Åter igen har jag gjort det enkelt för mig och i förväg bokat boende, hotell utefter vägen. Det är enbart halvön Rügen, där jag ska övernatta som jag inte har bokat något. Naturligtvis blir det tid till kultur och kaféer i städerna Krakow, Prag och Berlin.

BaramSkåne Caltex Ram

Ja det är Baram som jag kör med. Min gamla veteran 1982, BMW R100RS.
Vi har gjort många långa resor tillsammans. Det är kul att komma med en äldre MC. Man blir bemött på ett speciellt positivt sätt.

Vägval

Här är min planerade rutt. Planeringen är sporadisk med ytterst få planerade ställen  att besöka. Mina vägval sker via My Maps som sedan överförs till GPX-filer. Dessa använder jag sedan i min mobil och navigerings programmet OSMAND. Programmet tillåter att man har nerladdade kartor och man behöver då inte någon Internet anslutning.

Dag 1.
Linköping – Karlskrona

Dag 2.
Gdynia – Krakow

Dag 5.
Krakow – Prag

Dag 7.
Prag – Berlin

Dag 9 – 10.
Berlin – Puttgarden
Puttgarden – Malmö

Dag 11.
Malmö – Linköping
Resan är slut

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.