På MC norrut i september 2023

I morgon måndag 2023-09-04 rullar jag norrut på min svarta hoj, Gang San. Blir lugna mil, Slow Driving där natur och vyer utefter vägen gäller. Mycket Mindfullness och Hakuna Matata kommer att gälla. Ett par stopp blir det. Njupeskärs Vattenfall besöks och så Lundhags där jag ska ta mått av mina fötter för nya kängor.
Här hittar ni kartor över resan. Från Klimpfjäll hem var det kortaste vägen utan stopp som gällde.
Karta 1. Linköping – Venjans Camping
Karta 2. Venjans Camping – Ljungdalen
Karta 3. Ljungdalen – Klimpfjäll

Måndag 4/9

Skön morgon. Frugan drar på jobb och stillhet lägger sig. Går och sparkar lite på grejorna, tar fram sista käket, bantningspulver samtidigt så är ju detta en resa genom små samhällen så allt käk för en vecka behövs nu inte, som vanligt på MC tur. Om man då inte är en söndag i Norge. Sköna underkläder Mirenoull framme. Nya kängor och handskar, Blir kul att inviga på längre tur. Måste förbi systemet och en bokhandel. Pocket med någon spännande skildring. Lättläst. Tankar och väljer pump det sprutar bensin utav bara fan. Någon har satt pumphantaget på automatiskt avstängning när tanken är full. Sverige blir bara värre och värre. Man ska akta sig för terrorism och så nu akta sig för öppna bensinhandtag. Glöm inte kolla efter bomber eller öppna bensihandtag.

Har rullat hela dagen. Hittade ett trevligt Tacos ställe i Karlskoga. God lunch utomhus. Serverings tjejen kommer fram och frågar farbror Ola om det smakar. Jätte gott säger jag hon skiner upp ler och niger. Upp till Vansbro var det segt med långa raka vägar. Men så här i efterhand klart värt när man sitter här bland myggen. Venjans camping landade jag på strax efter 17:30. Trevlig tjej som lyckades skicka mig till Norrköping kändes det som. Oavsett med glada skratt så löser sig allt. Hyr en liten stuga med fin utsikt över sjön. Laddar batteriet vilket oroar mig något, men det löser sig säkert också. Nu fulladdat 🤪Blir en skön dag imorgon. Nu laddar vi med Netflix efter en stund blickande utöver sjön. Sov så gott.

Tisdag.

Sitter med kaffe efter en lång skön natt. Den rosa vattenkokaren gör sitt. Sjön ligger blank lite moln som skymmer solen. Myggen är på direkt. Fixar ett par mackor ned kaviar. Saknar ost och beslutar att införskaffa. Rullar vid sena 09:00 och en skön sval luft smeker ansiktet. Samma mysiga väg som avslutningen i går. Bara jag glider fram genom vyerna. Ser spåret där jag cyklade CykelVasan, roligt. Stoppar vid en Lanthandel. Två olika skivade ostar. Blundar och tar en. Två mellanöl. Tankar i Sälen. Passerar starten för Vasaloppet. Så vänstersväng. Grusväg lång som slutar i en fin asfaltsväg mot Idre. Inte roligt. Är nu i Njupeskär vattenfall. Mycket bilar men inga människor ute och vandrar kanske. Går fint i mc-kängorna. En enorm kroppshydda längre fram med kameror axelremsväska stor hatt. Står och tvekar inför stigens nerförsbacke. Mycket bra stig, snarare väg. Ser honom inte mer. 2 km. Så är man framme. Ser fint ut. Känns inte så maffigt, fantastiskt naturupplevelse som jag hade drömt, tänkt. Restaurangen där jag fått slänga av mig alla MC kläder 👚 har Öring, Älgkött, våfflor till höga priser. Kocken rekommenderar hans standard hamburgare. Väldigt gott. Trevlig personal. Tjejen kommer fram och frågar om jag var belåten, ja mycket 🙂 Blir nu asfalt mot Idre. Tråkig väg till att börja med mot Funäsdalen men bitvis rolig men det börjar bli kallt, här nere bland små Björkar. Några galna renar dyker upp. Funäsdalen här finns en grusväg upp mot höjderna på väg till Ljungdalen som är ett av målen på resan. Det är Flatrutevägen (Sveriges högsta vägpunkt).Fin utsikt och helt OK väg. Här uppe blåser det kallt och lite regn. Skyltar om stängd väg dyker upp vinterstid. Rullar på och kurar på hojen. Är ju bra klädd så läget är ok. Lite snö lite regn blåser bra stor regnbåge där skatten finns i Ljungdalen. Vet var campingen är. Tält som gäller. Mörkret kommer och det småregnar blåser. Ser stugskylt och tänker måste kolla. Ett stort flott värdshus, Pensionat Helags. Kliver in möts av tre skällande hundar. En tjej kanske 40 dyker upp och välkomnar. Skojar en del skrattar och stämningen är trevligt välkomnande. Får ett fint litet rum. Restaurangen stängd för säsongen. Tar en öl. Några husbyggare från Klimpfjäll bor här i veckorna. Blir bjuden på deras spagetti gott. Trött natti natti.

Onsdag

God morgon. En dusch utan att lägga på 10 kr är inte dumt. Vaknade som vanligt 05:59 🙂 blir lite kyligare idag men mycket sol ☀ så det blir ett lager till med kläder. Frukost ingår. Blir nog ingen trängsel då det bara jag och två till, husbyggare. Off season är inte dumt. De hade egentligen ingen middag men de som bor här lite längre, husbyggarna skulle få spagetti, jag fick också 🙂 Blev en inhemsk öl också. Hojen packad vid 6:30. Frukost nu vid 7. Flera vid frukost. Tydligen startade värdshuset i mars och nu är där två man kvinna konsulter från typ Stockhom, är Tyeresö Stockholm. Tema grön verksamhet. Väldigt trevliga. Tackar för mig får en kram. Kallt ute och hojen i skugga kanske 3 grader. Hojen flämtar till och sedan orkar inte det kalla batteriet. Har ju laddare men mannen erbjuder startkablar från sin mammas bil. Har krockat sin. Skönt hojen glad alla glada. Kommer ut på vägen. Skön rök ur avgasrören. Extra klädlagret gör susen. Solen i ansiktet sval luft över kinderna vindstilla motorn morrar lugnt.  Underbart. Tidsplanen är för optimistisk. Vet inte hur jag tänkte där. Ska inom Lundhags i Järpen och fixa gamla kängor eller nya. 11:00. Fattar inte vilka som jobbar där. Antagligen arbetsträning och även skomakaren verkar ganska frånvarande. Kanske en droghåla Järpen. Kommer mig därifrån. Korv på Shell. Mysig liten väg ibland tråkiga rakor. Ser öppet fik. Kaffemaskin retro modell men drickbart. Tar en god macka som han tydligen inte skulle lovat enligt fruns ansiktsuttryck. Berättar att det fina börjar nu. Kollar efter en camping men 3 har inte täckning här. Visst vägen är helt ok men skog skog. Norgegränsen. Hemma igen. Vilken fantastisk väg asfalt så fin. Landskapet öppnar upp underbart. Bara jag möter kanske två. Börjar bli trött. Holand i Norge. Stor skylt med camping stugor. Ingen där men man kan ringa. Här i Norge funkar telefonen. Ringer och han dyker upp efter en kvart. Väldigt trevlig. Stor hytta. Drar min sladd till laddaren genom köksfönstret. Sitter på verandan med en Mack öl. Steker kötbullar och Vegan Spenat pastakuddar. Gott. Kylan kommer och jacka på. Kryper ner under dyna i soffan med ölen och lite Wiskey. Stor mysfaktor. Har satt på lite värme i sovrummet. TV på och Norskt naturprogram med Kveite fiske. Kryper ner i min fleecepåse. Sov gott.

Torsdag

Har sovit kanon. Kl. är 06:30. Kliver ut i vardagsrummet. Kallt. I Holand är det 7 grader. Sätter på kaffe och NRK nyheter. Tar med täcket ut i soffan och kryper upp. Varmt kaffe smörgås med kaviar o ost, inte fel. Skriver dagboken. Lite lösa planer idag men Klimpfjäll är vändpunkten för hemfärden. Tar kanske inte svängen inom Norge denna gång, får se senare idag. Annars blir det söderut i Sverige, rätt tråkig väg kört många gånger. Norge roligare. Ha en skön dag nu städning. Solen värmer och hojen har ju ett nyladdat batteri. Sladd genom köksfönstret. Rullar på och det är skönt. Efter en stund börjar träden glesna och vyer med vidder börjar. Bra asfalt fina vyer. Ja detta är högsta punkten på Vildmarksvägen. Fint. Nu neråt mot Klimpfjäll. ett litet samhälle. Min tanke på att kör genom Norge avtar då sträckan tillbaka till tänkt väg är lång. Nä det blir att köra kortaste vägen genom Sverige. Klockan är kanske 13:00. Vägen mot Wilhelmina är helt OK. Ingen trafik och bra körväder. Tankar i Wilhelmina, tar en korv och första RedBull. Slappar lite. Siktar nu in mig på E45, Inlandsvägen i Sverige. Brukar vara ganska tråkig. Avverkar milen fort. Har en fin rytm. Vet faktiskt inte hur jag kör. Google maps har en tidsangivelse till slutdestination, den har samma tid hela tiden. Får tips på att ta av. Grusväg näää. Strömfors. Hungrig blir en korv och åter en RedBull. GW:s Vildsvinskorv finns inte även om stora affischer sitter uppe. Hon säger att min korv nog inte är en höjdare jag säger att den blir säkert bra. Sitter utanför macken och snackar lite med en blind tjej och hennes familj. Har en stor svart labbrador som ledarhund. Är pigg. Efter Strömfors tar jag en 344 vilket visar sig vara en underbar väg. Efter en stund på den kommer jag på detta med  bensin. Hmm har 17 mil kvar i tanken och det borde räcka någonstans. Nu har även tidsnedräkningen börjat, skönt. Närmar mig sakta Uppsala. Kl. är 22:00 någonting. Mörkret är ju här nu. Blir glatt överraskad över att mitt nymodifierade ljus, strålkastaren lyser upp så jäkla bra. Samtidigt vore det illa om allt slocknade…   hee. Tar ytterligare en korv på en mack och tankar fullt. Lägger mig ner på en bänk och vilar lite. Tänker att trafiken kanske lugnar sig ytterligare. Kommer mig vidare, känner mig pigg. Hamnar bakom en bil som rullar i precis lagom fart ca. 90 – 100 km/h. Skönt att ligga bakom ligger ca 4 – 5 sec för att inte störa. Att jag är så sent ute beror på att vi tidigare stod och väntade ca 1,5 timme vid vägarbete. Inte klokt alltså. Skönt med macken då det brukar bli strul att fylla utanför Uppsala. Ska tanka strax utanför Stockholm och klarar mig då hela vägen hem. Passerar avfarten till Bromma kl. 01:20 ca. Tänker på dottern som säkert ligger och har sin skönhetssömn 🙂 Trafiken från norr mot söder har inte varit så mycket av. Nu efter Stockholm så är norrgående trafiken ganska tät, lastbilar men det är ju motorväg och mitt ljus är ju så braaaaa så inget bländande. 04:30 ca hemma. Glad men är lite sliten. Blir ett glas mjölk och två knäckemackor. Slocknar.

Å så skön resa det har varit även om lite strul med batteriet när det varit kallt.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.