Resan med husbil 2023

Hur tänker vi

Min MC resa i april 2018

2023-03-30
Vi gör en spännande resa i juni vecka 25 och 26, 2023.
Frugan har ju varit nyfiken på Normandie i Frankrike sedan länge. Var ju själv där på MC i april 2018. Det var en härlig tur som ingår i min kustnära upplevelse av småvägar, Nordkap – Gibraltar som pågår.
Själv brukar jag ju mest tälta på dessa turer eller B&B, AirBnB vilket funkar bra men man måste ha rätt inställning till detta Nomad-liv 🙂 Ville därför göra det hela lite enklare för frugan och en ny upplevelse för mig och bokade en husbil.

Husbilen

Husbilen vi ska hyra.
Riskokaren

Ja här är lilla husbilen. Jag valde en liten för att den blir lättare att köra och man kan ta den överallt vilket man har hört historier om att för stora… Har det man behöver i sitt hem och el till riskokaren.
Bilen är väldigt ny och fräsch. Finns i Vadstena vilket jag hittade via lite Googling. Väldigt trevlig uthyrare med förståelse för en förstagångshusbilare.

Resplanen

Vi har ju två veckor på oss. Det blir färjan Göteborg – Kiel så att vi snabbt kommer ner till Europa. Sedan kommer vi att kör till Nederländerna där första övernattningen sker, kustnära nära Amsterdam. Vi kommer inte att besöka Amsterdam.

Länkar till allt möjligt

Kanonen i Frankrike, Museum of the Atlantic Wall tänkte jag vi ska se. Kanonen Den finns i närheten av byn Audinghen.

Dunkerque. Här blir det ett strandbesök och kanske lunch. Plage de Leffrinckoucke.

Kanske ska hinna med ett mindre museum. Museum Dunkerque 1940 Operation Dynamo.

Fin utsikt i Dieppe. Här åt jag lunch, medhavd med kanon väder. Dieppe utsikt.

Ostron är inte dumt, kanske.

Le Bistretatais 1 Rue Georges Bureau, 76790 Étretat, Frankrike Men framför allt L’Arriere Cour 18 Quai Gambetta, 35260 Cancale, Frankrike

Kartor

Huvudkartan, del 1, digital som vi i utgångspunkt kommer att följa första delen fram till Omaha Beach. Karta 1a Camping Julianadorp Aan Zee – Omaha Beach. Karta 1b typ Frankrike och framme i Normandi. Karta 1b

Del två….. Vi får se. karta kommer. Normandie till centrala Frannrike.

Lite jobbigt med nya WP suger. Varför göra saker som fungerat sämre, politiker, noll koll, konkurs… nya ägare…

Dagboken

Dag 1 måndag 19/6 Husbilen
Packar Folkan och kommer iväg vid 12. Vadstena nästa. PIrrar faktiskt lite i magen inför dessa två veckor.
Får in bagaget och maten, kaffet och presskannan. Kommer på detta med fotkoppling. Borde hitta fram gröna övningskörningsskylten. Vägen känns smal och styrningen oexakt, hade den verkligen klarat besiktningen! Håller ändå snyggt avstånd mellan vägmarkeringarna. Får på AC, skönt. Är glad över köer i Göteborg. Kryper sakta mot Kielavgången. Ringer för att fråga om kylskåpet. Osynlig touch knapp överst. Har eget batteri låt det stå på fint.
Skönt väder med öl och hamburgare ute på däck. Även frugan njuter av en öl. Mobilen i flygläge. Tänk att det tog 10 år för EU att förhandla om Romingkostnaderna. 2017 klart. Med den hastigheten vid förhandlingar fattar man ju världsproblemen, säkert suttit nattetid!
Spanar Kattegattleden man cyklade för många år sedan, med och utan skavsår. Blir lite sugen. Bunkrar lite dricka, öl… Kollar lite TV. Natt natt. I morgon mot Nederländerna.

Dag 2 Express
Tisdag. Skiver lite dagbok 05:30. Har sovit som en stock. Så småningom frukost. Har matat in campingen i Google maps för navigering dit. Sedan blir det mina egna vägar som är planerade sedan tidigare, bara lösa planer men skönt att förhålla sig till. Navigerar dessa via OsMand+ och GPX. Framme. 
Sitter under markisen och lyssnar till mysigt regn. Åska mullrar nära. Går fram och tillbaka. Körningen hit från Kiel har gått fint, 56 mil, bara rullat. Stannade och kokade vatten på gasolen för presskaffe. Gott. Hittade lätt till campingen. Camping Julianadorp Aan Zee i Nederländerna. Igår Sverige idag Nederländerna. Den var full så det var tur att jag bokade i förväg. Gratis el och varma duschar är ju kanon till priset €27,- Väldigt bra mark att parkera bilen på. Grönt och fint. Grannen kom och hälsade. En äldre tjej som hade Svenska fosterföräldrar, hon såg regskylten. Hade besökt Sverige två gånger på äldre där. Har två bestämda hundar. En Tax och Terjer tror jag. Då det regnar så pass kanske det blir ytterligare en dag, vem vet. Får se vad det blir till middag. Vi orkar inte. Blir fil och musli. Ett par glas vin, Digistivkeks med tubost, underbart. Fotboll står på önskelistan för kvällen och det blir mysigt att prova sängen med ödesmatch i fotboll! Tänkte först gå ner till stranden och njuta med en öl men det regnar ju. Slutar regna vinden varm. Promenad mot stranden 1 km. Stora gräsbeväxta sanddyner. Ett elcyklande matbud passerar. Levererar några pizzor på den sandiga cykelparkeringen till någon. Vi hejar. Går ut i sanden ser havet. Solen försöker synas genom molntäcket. En lite mystisk restaurang finns på stranden. Går in. Fish o chips med en öl sitter fint. Fin utsikt över havet. Grind låst får gå runt. 

Tänk vilken lyx. Tält som vanligt, regn så är det bara att antingen hitta någon gemensam lokal eller dyka in i en skön sovsäck och vänta ut regnet, orkanen…
I morgon ska jag köpa glass 🍨 till frysen, oss att snaska med. Så skönt man har det, fy skäms!

Dag 3 Navigerar

Onsdag. Bestämde oss för att dra vidare. Satsar på Calais i Frankrike bara ca. 30 mil bort. Nu blir det OsMand+ som jag hade god erfarenhet de sista 10 åren. Inte idag. Vet i fasen hur den uppför sig. Händer ingenting så mitt i filvalet, sväng höger. Körde så fel två gånger så tiden bara försvann. Hungriga. Burger king blir det. Jävligt rörigt att beställa och jävligt tjatigt med alla dessa tips. Fick hjälp. I kassan kunde man inte betala med kort. Jävulskapet fortsätter när man ska fylla dricka… helvete. Mac Donalds drömmen. Helt ok smak. En stor Trut går omkring och ser intellektuell ut. Han ser skum ut. Flyttar sig lite. Närmar sig och kollar åt ett annat håll. Detta håller på hela tiden vi var där. Körde i Harlem. De har kanaler. Undrar on det finns någon stad som inte har det, i Nederländerna alltså. Smalt och en försmak på kommande, vägen jämte. Gick fint. Vinkade till en annan gubbe i sin bobil. Vid 15 trött och hittar oss en camping med fin asfalt. Hur som helst det funkar. Appen som alla tipsar om förstår inte jag varför. Mobilen blir överhettad. Säljer Samsung något i Afrika? Hur ställer de sig till global uppvärmning och sina mobiler, förvisso var mitt gamla Äpple sämre på detta med värme, svättningar och kolapps. Kollektivet tar det coolt och låssas inget om. Ja nu sitter vi här i skuggan. Motsidan på parkeringen gillar tydligen uppvärmning där de sitter i gasset. Vinglar ur solstolen och vad vet jag. Har sett en hel del MC. Måste skriva så för hojar ser man överallt. De gillar att cykla här, platt. Ja nu sitter man här med öl, vin och myser. En bra dag med skratt och en del jävla svärande över korkad personal… 

Dag 4 Presskaffe

Torsdag. Sov som en stock. Gick bort till WC 🚽 en bit bort. Frächt men saknade tvål. Idag så hade vi ett halvt kaffemått extra till pressobryggaren. Vi var också mer noga med tidtagningen som sträckte sig hela 4 min. Gott kaffe ☕ 😎 Frukost sitter bra. Idag Frankrike 🇫🇷 men vi passerar Belgien först. I går hade Shell slut på Diesel. Så jag måste tanka. Idag blir det ännu mer kustnära. Skrev ett mejl till Camping Omaha Beach i går och vad om att boka 3 nätter. Inget svar ännu. 

Har Lidl toasitsar? Är åter på camping nu Dunkerque. Frankrike 🇫🇷 charmigt. Så rakt och glädje. Inga sitsar på toa. Förr ståtoa, hur gjorde de då!? Visst i mellanöstern och bortåt, bär de kallingar under? Oavsett bara huka för bättre precision. Frankrike hade sådana också, länge sedan jag såg någon nu men hur gjorde fransmännen, kvinnor har kanske kjol män inte, om man nu inte är skotte. Jag är inte det. Män ska väl inte ha kallingar under Kilten!? Frågade en kvinna hur hon gör. Sitter på kanten får jag till svar. frugan drar. Frågar hur, sitter på kanten. Men jag vill ha en skön stund, lång, benen somnar och man plöjer en bok. Sitta på kanten! Fattar faktiskt ingenting. Här har Fransmännen, kvinnorna missat något väsentligt , god mat massor av sex, djupa diskussioner, kärlek, strejker, halshuggande… Men vad blev det av bajsandet!? Inget toapapper! Man kan beställa frukostbröd. Klart vi beställer. Hör om längden på Baguetten. Klart godkänd. Naturligtvis finns Crossanger. 4 blir det. 1 liter öl 🍻 och en eller två Cro var en vänlig frukost för mig på 80-talet. I övrigt är denna campingen riktigt bra. Stenkast från stranden och nära. Centrum. Bra plats för husbilen. Lugnt och skönt. Frugan körde middag, Nudelsoppa med ägg. Bästa middagen hittills, hemlagat. Så gott med campingmiljö. Sitter här med en whiskey och skriver för lång dagbok. Ha det skönt. 

Dag 5 Billigt o Midsommar

Fredag. Tiden bara rusar fram ostoppbar. Köpte beställda frukostbröd. Crossanger och Baguette. Billigt. Vi blir medvetna om att vi inte hinner till Omaha beach idag om vi följer min gamla motorcykelrutt. Vi följer rutten 🙂 Ser ett enormt köpcenter och vi behöver proviantera innan vi åter hamnar i avsides krokar. Detta är det största köpcenter jag sett. Intressant att i Sverige snackar man om att Europa också lider av höga priset, inflation. Här var spriten billigare än på båten. Allt vi köpte låg säkert mellan 25 – 50% billigare och vilket sortiment, fantastiskt! 😍 Sverige på sin isolerade halvö suger..  Vi rullar på. Köpte god sushi mix att ta med, € 7,-. Även ett par tofflor 20 spänn åker med. Var ska vi stanna. Kollar kartan och strandnära. Navigerar. Typ bara vi med en hel underbar strand, skön bänk att sitta på, lugn, havet. Jätte good och fin lunch. Bancs pour vue sur le coucher de soleil. Har nu hittat en camping vid havet. Inte svårt. Petit-Caux, Camping Gulls. Ringer inte. 70 km senare, kanske lite efter 18:00 har vi bilen parkerad. Tar en öl och så en promenad ner till ännu en strand. Högerfoten svullen men inte så ond. Tar av skorna och går i vattnet, skönt efter en liten stund. En del folk som njuter. Ett stort kärnkraftverk ligger lite norr. Ett gäng med svarta bälten, karate eller så håller på att springer hit och dit. Lite besviken att inte få se de öva. Restaurang utanför campingen. Kan ingen engelska och kvinnan en bitch. Mannen trevlig. Får till att beställa olika sjödjur, ostron, räkor, hummer mm. Gott, är ju lite hungrig. Tar ett besök till dusch och toa. Tänker kant men blir överraskad… Det finns hopp! Sitter med en 5 liter dunk rött för 150kr. Lyser svagt grönt i mörkret. Ha en skön Midsommar 🤪

Dag 6 Framme

Lördag. Äntligen framme vid femtiden, Omaha Beach. I lee Havre blev vi eniga i att ge upp kustnära vägen. Tryckte på i 130 i stället för 70. Skönt att plana ut. Lämnade vid 10 och rullade. Passerade en annan camping, massor med MC. Måste undersökas. Lugnt på vägarna nästan bara vi. Fina vyer med havet nära. Diepe där missade jag åter en kurva precis samma som 2018. Försökte lösa detta och slippa köer men det blev krånglig körning med felkörning i felkörningens felkörning. Det kändes som flera timmar med gott humör och förvånade boende som beskådade en stor bil på en gata med två cm tillgodo, (överdriver lite). Det är lättare med MC visar det sig och man behöver inte mycket visdom för detta. Rakt fram enligt planerat spår. Hmm parkerade bilar och mötande kö får inte rum. Ingen försöker akta sig då en utryckningsbil med blåljus ska fram där jag sitter som en kork. Nu blir det rattintensivt hos bilisterna och jag får fri väg med blåljus i baken. Tack för hjälpen båljus. Tror de stängde av dem direkt efter! Stannar på ett supermarket. Har alltid, när man är i Frankrike 🇫🇷 önskat mig en toalettsits. Vem har inte en eller flera?  Hittar en vit fö 50 kr. Ser nu fram mot kantlöstbajsande, njutande sittande på min toasits. Universal men passar dåligt på fyrkantiga eller ståtoaletter. Detta med mobiltelefon i Omaha Beach funkar inte. Har ingen täckning. 2018 täckning, det går utför när det gäller teknik och glöm inte detta med engelska som ungdomarna är sämre på nu än då!? Försöker att köpa Wifi. Behöver Bank-ID har inte mobiltelefontäckning. Hallå, HALLÅ. Som vanligt tråkigt envis. Startar en chatt hen fattar nada. Steg 1, 2, 3, 4 och du har Wifi. Annars var det inget mer än sköna vyer, skönt att bli på samma plats några dagar. Var nere och tittade på min gamla tältplats. Minnen. Då i april 2018 inte en käft här. Nu känns det överbefolkat faktiskt lite chockad. På de andra campingarna hälsade vi på varandra men här är det väldigt osocialt kommersiellt. Spelar ingen roll men lite tråkigt, spelar roll. Blir kul i morgon med en heldagsvandring. Nu kanske det finns några öppna restauranger, inte i april 2018. Kul att prova toalettsitsen 🤪

Dag 7 Lång promenad

Söndag. Blev en lång promenad på stranden. Planen är att besöka kyrkogården ca 6 km. bort. Dit funkade mina fötter bra. Skulle gå genom skogen vilket var skönt i gassande sol ☀ och jäkla värme. Det blev lite längre men nu vet jag vart stigen leder. Blev sittande på en trappa i skuggan, ganska slut. Hem via stranden igen. Vattnet stiger fascinerande. Halvägs blir det en mysig restaurang med dagarna fisk. Jättegott och energien kommer tillbaka. Hemma högläge på benen och kollar en dokumentär plus whiskey. Son-Mi går ner till stranden och badar. Sover som en stock. 

Dag 8 Museum

Måndag. Tar bilen. Tre museum står på tur. Trevliga platser där sista har ett långt broderad tygstycke man tittar på och talguidas. 50 meter 1600 tal. Hungriga och äter några mackor i bilen. Parkerar på gatan och tjansar på att slippa parkböter. Klarar oss. Bokar ytterligare en dag på campingen. Slappa och ett par museum till. I morgon tisdag. Idag mulet och lite kyligt. 

Dag 9 Hightech o svarta hål

Tisdag. Ska bli en lugn dag. Ett museum och så ett filmupplevelsecentrum. Phu. Fattar inte dessa hightech parkeringsautomater, inte de heller. Frågar en Britt om råd och han fattar inte heller. Han kommer 1 minut senare tillbaka med information. Följer instrux allt klart eller inte…? Vi behöver inte leta efter svarta hål i rymden de finns lokalt! Man tillverkar svarta hål! Skiter i det och går för att se filmen. Lämnar långa köer som sugs in i hålet. Filmen tragiskt mycket bra. Ganska hett inne och när en luftkonditionering drar igång hörs det, högt. Synd. Samtidigt dånar kulsprutor och kanoner när de lemlästar människor. Ukraina? Fruktansvärt man lät detta pågå, så länge. Museet Operation Overlord är bra med lagom information och en hel del fysiska saker stridsvagnar, kanoner osv. Är hungriga men restaurangen serverar inget förrän 16:00 vi 15:20. Drar hem och Son-Mi, mästerkocken slänger i hop en underbar spagetti med sås. Blir lite Netflix och naturligt vis Allsång på Skansen. Tycker inte Pernilla är så bra men det är ju första avsnittet. Natti Natti…

Dag 10 Déjà vu

Onsdag. Skruven ligger där den till stolen. Så bra 🙃 Sitter folk och fiskar i lilla dammen. Har fontän. Jag kastar i en liten brödbit, rester från lunchen. Ligger där. Ingen är stigen på en liten brödbit. Har sjunkit efter en stund. Ja vi var på väg till  Aubencheul-au-Bac en camping där, Camping de la Sensée. Ganska nära Belgiska gränsen. Köpte baguetter, ost, skinka. Kör ut fel och får köra 20 km innan jag är tillbaka vid baguettstället, Déjà vu. Har lagt upp en egen rutt igen. Lite hit och dit. En lång spikrak sträcka avverkas. Visar sig att krigsfronten låg här 1916. Många kyrkogårdar med ljusgråa stenar i starka rader. Framme. Lite sent för bad i poolen har ett poolband rosa. Lyckas baxa in bilen på vår plats. Öl och toalett. Här med toasits. Inte så lugnt med trafiken runt så vi bestämmer vi drar vidare i morgon. Området verkar vara ett från turister avsaknat. Bara Franska bilar. Frugan får i uppgift att hitta nästa camp. 

Dag 11 75kg CO2

Torsdag. Vi upptäcker den fula civilization igen. Avverkar idag de värsta motorvägarna i Europa, tror jag. Ändlöst vad man ser med långtradare. Frankrike, Belgien, Tyskland. Långtradare betyder saker som någon väntar på. Utsläpp. Vi själva bidrog en sträcka med 75kg CO2. Den Franska biten är lite mer relaxed med lugn körning bra väg. Belgien där börjar stressen med kass vägkvalitet och mystisk körning. Tyskland 🇩🇪 bra vägar duktiga bilister men det går undan bara vägarbetena sänker deras tidplan. Tycker bilstandarden har sjunkit över lag. Vägarbeten och plötsligt utan skyltning är vi av spåret. Navigatorn jobbar febrilt utan resultat. Så napp och vi sniffar Medebach i Tyskland så klart med campingen Opperland Camping. En underbar liten camping. Här är det ett skönt lugn, (motorsåg). En dansk cyklist, tjej som frugan snackar lite med dyker upp. Planen var nog tält men det regnar så hon leder bort cykeln misstänker hon fått sig ett rum, skönt. Flera Nederländare här än Tyskar mystiskt. En motorcyklist i tält, Nederländerna. Tittar avundsjukt och drömmer lite. Slår av en prat, han är trevlig, alla motorcyklister är trevliga. Ingen mer Svensk än vi. Vi hör hjortars bröl, svalors kvittrande när de sveper fram efter insekter som små späckhuggare i grupp. Nu promenad. En gammal smalspårig järnväg har byggts om till cykelväg. 

Dag 12 andra havet

Fredag. Nu rör vi oss mot Östersjön. Vi har inte bokat camping vilket vi inte har gjort sedan Nederländerna, första campingen. Det är ju i slutet på juni så det finns plats. Till en början smala fina vägar men busshållplatser säger en del. Riktigt. Vi stannar och både större och mindre bussar släpps förbi, vi vinkar, de vinkar. Allt går fint och vägen blir bredare i sköna gröna dalar, utsikt över fält. Hmm kanske en tur på MC framöver. Målet är campingen Campingplatz Seeblick vid stranden till Östersjön. Här ska vi vara två nätter och Kiel är nära där Sverigefärjan går. Helt OK vägar med mindre trafik än i går, men det är ju Tyskland. Framme utan problem och vi möts av en jättetrevlig receptionkille. Vi går och tittar på några olika platser. Toabesök verkligen snyggt. Detta är den dyraste campingen med ca 450 kr. /natt. Tidigare 150 – 250. En glassbil står i vägen men jag kan passera på gräsmattan. Glassköparna märker inget. Får parkerat bilen. Står lite nära grannen men OK tycker Fritz han i receptionen. Brandfaran. Vi är hungriga och har fått tips om en bra restaurang en bit bort. Följer strandpromenaden i det härliga vädret. Sätter oss ute på terrassen. Beställer en stor starköl får en pytte. Det blir en köttbit med pommes. Perfekt stekt enligt önskemål och smakar jättegott, verkligen gott. Väldigt trevlig atmosfär och personal. Sitter en lång stund. Hemma igen, Sitter utanför och njuter av lite vin. Trevlig stämning och folk hälsar när de passerar. En katt står stilla och stirrar ned i gräskanten. Ett snabbt utfall och en liten mus finns i munnen. Drar förnöjd iväg undrar vad ägaren tänker med den middagen.

Dag 13 skyfallet

Lördag. Det ösregnar. Hmm frukost som vanligt under Markisen. Lite mysigt men. Vi ligger i sängen en stund på förmiddagen och ser på Netflix mm. Son-Mi ser blå himmel så den planerade promenaden till närmaste stad startar. Det är uppehåll. Det blåser kraftigt, men det regnar inte… just nu. Trevlig liten stad Neustadt. Ca 4 km bort. Vi går omkring lite och kollar lite affärer. Köper lite mat. Nöjda börjar vi gå hemåt. Blir hungriga. Regnet kommer eller snarare skyfallet. Det blåser och regnar så inåthelvete. Har ju bra regnjacka så ok. Går i maklig takt. Restaurangen från igår dyker upp. Lämnar genomblöt jacka utanför. En i personalen känner igen oss och hejar, trevligt. Beställer en stor starköl där jag tydligt visar en tunnas storlek med händerna. Får åter en pytteliten. Det blir fish and chips. Mycket gott. Hemma försöker vi få till att kläder torkar inte helt lätt. Sitter ute i tröja och sockor och myser, som vanligt. Blir ytterligare TV. En underbar dag även i detta väder. 

Dag 14 Saknad redan

Söndag. Färjan hem. Vi har ju några timmar innan färjan går vi 16 tiden. Hittar en ubåt sedan WW2 ganska nära. Trevligt besök och man får en speciell insikt i livet ombord när man tar sig genom ubåten. Senare hemma blir det filmen. “Das Boot”. Åter fattar vi inte detta med parkeringen. Skiter i att betala som man kanske måste göra, vad vet jag. Vi tar en enkel lunch åter fish… helt OK. Området verkar vara ett besöksmål så det fyller på med husbilar och folk. Här finns även ett museum och ett minnesmärke över sjömän som omkommit, Laboes Marina. Man ser det från Kielfärjan. 

Måndag hemma efter underbara dagar med upplevelser, massor av mys 😃 Inga som helst problem eller strapatser bara njuta. 

Det här inlägget postades i Husbil, Längre turer, Okategoriserade, Resor 2023, Tur med övernattning. Bokmärk permalänken.